MEASUREMENT OF THE FINANCIAL COST OF STORING READY PRODUCTS: CASE STUDY IN THE FOOD INDUSTRY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47179/abcustos.v19i3.753

Keywords:

Financial cost, Stock of prepared products, Case study

Abstract

The article aimed to measure the financial costs related to the storage of ready-made products in a food industry derived from pork. To this end, a descriptive methodology was used, with a qualitative approach and a case study format. Regarding the results, in the set of 63 stored products (whose total exceeded R$ 2.1 million) procedures were applied that provided management information about (i) the total values ​​stored, (ii) the storage periods (between 1.9 and 51.4 days) of the items, (iii) the significant value of the financial costs of stocking certain products and (iv) the performance of the groups of products stocked using the same criteria. With this, it was possible to determine the most problematic products and the performance by product groups in the criteria of financial cost of inventory and stored value, facilitating the comparison between these types of segregation in these two parameters. Finally, some limitations of the study were listed and topics for future research were recommended.

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Author Biographies

Mara Juliana Ferrari, Universidade em Rio do Sul (UNIDAVI)

Doutorado em Contabilidade pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC
Professora na Universidade em Rio do Sul - UNIDAVI

Lattes: http://lattes.cnpq.br/3657663527283429

Rodney Wernke, Sem vínculo

Possui graduação em Ciências Contábeis pela Universidade do Sul de Santa Catarina (1992), Especialização em Gerência de Custos/UNISUL, Especialização em Contabilidade/UNISUL, mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (1999) e doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina (2001). Atualmente é professor horista da Universidade do Sul de Santa Catarina. Tem experiência na área de Administração, com ênfase em Administração Financeira e Custos, atuando principalmente nos seguintes temas: custos da qualidade, capital intelectual, métodos de custeio (ABC, UEP, Marginal, etc), análise custo-volume-lucro e gestão de preços. Atua como consultor de custos e finanças. Publicou os livros Custos da Qualidade (Ed. CRC-RS), Gestão de Custos (Ed. Atlas), Análise de Custos e Preços de Venda (Ed. Saraiva). Gestão Financeira (Ed. Saraiva) e Gestão de Custos no Comércio Varejista (Ed. Juruá).

Published

2025-04-25

How to Cite

Ferrari, M. J., & Wernke, R. (2025). MEASUREMENT OF THE FINANCIAL COST OF STORING READY PRODUCTS: CASE STUDY IN THE FOOD INDUSTRY. ABCustos, 19(3), 63–85. https://doi.org/10.47179/abcustos.v19i3.753

Issue

Section

Artigos e resenhas